Tečajniki in tečajnice pogosto postavijo vprašanje za milijon dolarjev: »Koliko časa traja učenje jezika?« Z igrivim nasmehom jim navadno pomenljivo odvrnem, da se učenje nikoli ne preneha in da se tudi sama še vedno učim. In to prav vseh jezikov: francoščine, angleščine, tudi prvega jezika slovenščine. Zadnje čase ob jutranji kavici na Jezikovnem spletovalcu z veseljem razrešujem uganke, ki se pojavljajo pri vsakdanji uporabi slovenščine, ali pogledam kakšno od »knjig, ki so nas napisale«.

Če odgovora glede tega, koliko časa traja učenje jezika, pravzaprav ne morem dati, pa lahko namignem, kaj je najbolj pomembno pri učenju jezika:

Čas, ki ga namenjamo jeziku

Jeziku lahko namenjamo čas na različne načine. Morda najbolj klasičen izmed njih je brez dvoma redni pouk ali tečaj jezika, ki je navadno res odlično izhodišče*. Če naj bo pouk jezika Rutina z velikim R, potem naj velja tudi, da je dobro vključevati rutinske jezikovne bombončke tudi v naš vsakdan izven (Zoom ali pravih) učilnic. V mesecu ali dveh se ne boste mogli naučiti jezika, pa tudi rezultat vašega dela ne bo odvisen zgolj od kakovosti tečaja, temveč tudi od ravni vaše potopitve v jezik. Več se boste srečevali z jezikom izven učilnic, bolj in hitreje boste napredovali!

Kako naj vključim jezik v moj vsakdan, da bom bolje in hitreje napredoval? Kje naj najdem tuji jezik izven učilnice?

Za voznike, ki se učite angleščine ali nemščine, lahko rutina postane poslušanje Radia SI, ki oddaja v angleškem in nemškem jeziku. Glasbeni navdušenci poiščite najljubšega glasbenika ali glasbenico, ki prepeva v jeziku, ki se ga učite! Poslušajte glasbo, a poslušajte tudi besedilo! Navdušenci nad kolesarstvom si prenos Tour de France poglejte na programu Eurosport (z angleškimi, francoskimi, nemškimi, italijanskimi komentatorji). Instagram navdušenci se lahko jezika učite tudi tam (za angleški jezik priporočam: Daily English Vocabulary Words, @vocords, za francoski jezik: French Words, @frenchwords, za italijanski jezik: Daily Italian Words in za nemški jezik: German Words.) Berite novice na tujih portalih!** Naj vas ne prestraši, če na razumete prav vsega. Za začetek lahko prebirate zgolj naslove. Možnosti je veliko, pomembno je, da najdete načine, ki ustrezajo vam in vašemu življenjskemu stilu.

Kako naj spremljam svoj napredek?

Za spremljanje vašega napredka naj vam bo v oporo Skupni evropski referenčni okvir za jezike (CEFR). S pomočjo samoocenjevalne lestvice ocenite vaš trenutni napredek in poglejte, kakšni so koraki naprej! Ravni znanja jezika so: A1, A2, B1, B2, C1 in C2, pri čemer je A1 najnižja in C2 najvišja raven znanja.

Samoocenjevalno lestvico lahko uporabljate ne glede na vašo trenutno raven znanja jezika. Čisti začetniki boste s pomočjo CEFR lahko od 0 začrtali vašo jezikovno pot. Spoznali boste, da se boste kot »osnovni uporabnik« (raven A1) najprej učili vsakodnevnih izrazov, osnovnih besednih zvez, naučili se boste predstaviti sebe in druge, spraševati in odgovarjati na osnovna osebna vprašanja. Vsi ostali pa boste s pomočjo lestvice lahko uspešno določili, kje se nahajate, in prav tako opredelili naslednje jezikovne cilje! Seveda vam bo vsem, ki ste vključeni v [R]utinski tečaj, pri tem pomagal tudi učitelj! 😉

Vseživljenjsko učenje jezika

Za konec pa še: Cilj ni, da pri učenju jezika »pridemo do konca***«, temveč preprosto to, da se ga učimo****. Da napredujemo, da v njem uživamo, da smo z vsakim dnem bolj samozavestni pisci in govorci, da spoznavamo kulturo, ki je z njim povezana, in da se z njim obkrožamo v svojem vsakdanu. Ludwig Wittgenstein ni zaman zapisal: »Meje mojega jezika so meje mojega sveta.« Z vseživljenjskim učenjem jezikov boste premikali meje svojega obzorja in obogatili svoj vsakdan!


* Še posebej to velja, ko naletimo na trše jezikovne orehe!

** Za angleški jezik priporočam npr. https://www.theguardian.com/international; za nemški jezik npr.: https://www.deutschland.de/de, za francoski jezik: https://www.lemonde.fr/, https://www.lefigaro.fr/, za italijanski jezik pa: https://www.corriere.it/ 

*** Ker do danes ni dokazano, da bi se sploh dalo priti do konca. 😊

**** O neštetih prednostih učenja jezika podrobneje kdaj drugič, tukaj naj izpostavim samo nekaj pozitivnih dejavnikov učenja jezika: Učenje jezika stimulira naše možgane, da so prožnejši, deluje preventivno proti demenci, povečuje naše zadovoljstvo, lahko pomaga tudi pri socialni vključenosti (skupinski tečaji), deluje medgeneracijsko povezovalno (heterogeni tečaji).

Prispevek je napisala: Špela Bajželj